Wanneer laat jij het allemaal lopen?

Ok, tijd om weer even eerlijk te zijn. Om weer even met de billen bloot te gaan 🙂 . De wereld te laten zien dat ik ook echt nog niet perfect ben. Nog niet he?! Maar we werken er aan hoor. Nee hoor. Want wie wil er nou perfect zijn? Ik bedoel, het klinkt leuk natuurlijk. Op papier. Maar ik denk dat het reuze saai zou zijn. Voorspelbaar. Eentonig. Wat is te zien van je bestaan als alles perfect is? Je geen doelen meer hebt om na te streven? Dan kan je volgens mij net zo goed alvast in je kist gaan liggen en wachten totdat ‘ze’ je komen halen.

 

Maar dat was niet waar ik het vandaag over wilde hebben. Perfectionisme. Al heeft het er zeker wel wat mee te maken. Ik wilde het namelijk vandaag met je hebben over controle. De controle willen houden. Een controle freak zijn. En als herstellende en afkickende controlefreak kan ik je uit eigen ervaring vertellen dat het nog best lastig is om hier van af te komen. Om de controle los te laten. Is het niet voor jezelf dan wel voor een ander. En met dat laatste word ik de laatste tijd weer heerlijk mee getest.

Hoe dan? Nou je zou het misschien niet zeggen maar ik heb al een zoon van 11, bijna 12. Die sinds dit schooljaar op de middelbare school zit. En dat is weer een hele andere wereld. Ik weet nog toen hij net naar de kleuterschool ging. Dat ik dat al zo’n verandering vond. En hoe je na een paar weken een heel ander kind weer terug kreeg. Nou dat is nu eigenlijk weer zo. Maar dan in het kwadraat.

Maar ik worstel nog het meest met mezelf. Met hoe ik om ga met. Hoe ik reageer op. Hoe ik zo graag het overzicht wil hebben. De controle wil houden. Als het gaat om huiswerk maken. SO’s leren. Cijfers halen. Dat soort dingen. Ik word er helemaal onrustig van. Want ik wil zo graag dat het goed gaat. Dat hij het goed heeft. Het goed doet. En natuurlijk goede cijfers haalt. Want ja, daar gaat het toch allemaal om?

 

Goede cijfers halen. Goede opleiding doen. Goede baan. Goed geld verdienen. Toch?

 

Nee natuurlijk niet. Nee natuurlijk werkt het niet zo. Dat heb ik uit eigen ervaring ook al lang ontdekt. Ben ik zelf ook al van het geeikte pad afgeweken. Toch merk ik dat dit patroon er zo bij me ingeramd zit, ik er bij mijn eigen zoon automatisch weer in mee ga. Terwijl ik nu weet dat het niet zo werkt. En ik er ook zelf niet meer in geloof. Maar een deel van mij, ergens diep verstopt, blijkbaar toch wel. Anders reageerde ik niet op deze manier.

En nu de eerste onvoldoendes binnen stromen, niet omdat hij het niet kan maar vooral doordat hij mag ervaren dat 3x iets overlezen op de middelschool niet hetzelfde is als leren, merk ik dat ik hem wel vooruit wil duwen. Hem wil helpen. Hem wil controleren. Maar ja, dat helpt niets. En het wordt er ook niet gezelliger op thuis ;-).

 

Dus ja er zit niets anders op dan ook deze les, de les van het loslaten, nog weer een laagje dieper te leren. Weer een laagje dieper te ervaren.

 

Maar er zit natuurlijk ook nog iets onder. Iets waar loslaten automatisch aan gekoppeld is. Het één kan namelijk niet zonder het ander. Waar ik het over heb? Vertrouwen? Waar het werkelijk om gaat is vertrouwen. Niet zozeer in mijn zoon. Natuurlijk ook. Maar ook in mezelf. Dat ik hem alles mee gegeven heb dat nodig is. Dat ik hem nog steeds kan geven wat hij nodig heeft. En dat het een prima jongen is. Die uitstekend voor zichzelf kan zorgen en echt wel op zijn pootjes terecht komt.

Loslaten en vertrouwen. Grappig hoe dat werkt. Jaren heb ik namelijk gedacht dat ik niet kon loslaten. Dat ik me krampachtig vast klampte. Aan welke zekerheid dan ook. En dat ik dus moest leren loslaten. Dat zei ik ook tegen mezelf. Ik moet leren los laten.Totdat ik me dus op een dag, zomaar opeens, realiseerde: het gaat niet om het los laten. Ja natuurlijk wel, maar toch ook weer niet. Waar het werkelijk om gaat is vertrouwen. Vertrouwen in jezelf. Dat je alles hebt wat je nodig hebt om het leven te kunnen leven wat je wilt. Dat je aan kan wat het leven je geeft. Goed of slecht. Dat niets je overkomt. Maar alles met een reden gebeurt. Voor je hogere goed.

 

Vertrouwen dus. Nog steeds een lastige maar veel meer ‘te doen’ dan loslaten. Want als je in het los laten blijft zitten dan blijf je denken in angsten. In tekort. In moeilijkheden. In onzekerheden. Maar ga je je focussen op vertrouwen dan denk je in liefde. In overvloed. In mogelijkheden. In zekerheden.

 

Wat zou je liever willen? Wat zou je liever kiezen? Ik weet het wel. En natuurlijk. Blijft het een proces.  Blijven we onderweg. Gaat het de ene dag makkelijker dan de andere dag Hebben we onze ups en downs zoals ik me afgelopen weekend met mijn zoon realiseerde. Maar die horen erbij. Zetten je weer even op scherp. Om bewust voor vertrouwen te kiezen.

En dan is natuurlijk nu de vraag. Waarmee we vandaag begonnen. Wanneer laat jij het allemaal lopen? Wanneer durf jij los te laten? De controle? Zekerheden? En wanneer durf jij te kiezen. Voor vertrouwen? In jezelf. In het leven.

 

Kies voor vertrouwen. Kies voor liefde. Kies voor leven!

 

-XX-
Anke
De Kunst van Gelukkig Zijn

 

Ps: Het is zover! Laat je licht stralen! 3 weken lang. Jij en ik. Online training. Waarin je je gaat verbinden met je ware zelf. Gaat ontdekken wie jij werkelijk bent en waar jij voor staat. Zodat je je ware licht kan laten stralen en de wereld kan laten zien wie jij werkelijk bent!

Wat gaan we doen?
Zoals gezegd, het is een online training met alles er op en er aan 🙂 . Dus video’s, pfd’s en werkbladen. De training is kort, maar krachtig! We gaan het hebben over maskers, kwetsbaarheid, krachtig zijn, schitteren en stralen. En natuurlijk over wie het is dat jij werkelijk, ten diepste bent. En hoe jij jouw ware licht, je ware zelf, aan de wereld kan laten zien!

Voel jij dat het tijd is? Om op te houden met verstoppertje te spelen? Te stoppen met jezelf klein houden? Jezelf aan te passen. Aan anderen. En dat het nu het moment is. Om uit de schaduw in het licht te stappen. Jouw licht! Jouw werkelijke, ware licht. Dat diep van binnen in jou verstopt zit. Te laten schijnen! Zodat ook jij kan gaan schitteren en stralen! En waanzinnig aantrekkelijk wordt. Van binnen en van buiten!

Dan is dit de training voor jou!

 

Ben jij er ook bij? Ja vertel me meer!

 

Anke van Ommen
Hoi, ik ben Anke

Ik help jou herinneren wie het is dat je bent en wat je hier op aarde te doen hebt. En het leven en bedrijf van je dromen te manifesteren. Tijd om aan de slag te gaan!

Gratis

ebook

Manifesteer je droombedrijf!!
De 5 vragen die je jezelf moet stellen om je droombedrijf te manifesteren.

Meld je aan voor je wekelijkse dosis inspiratie!

Ben je er klaar voor om de stap te zetten naar het ondernemerschap? Ik help, motiveer en inspireer jou om magisch te gaan ondernemen.