Leid jij ook aan het ‘Als…. Dan…..’ syndroom?

Vorige week sprak ik met Chantal. Ze baalde van haar leven. Ze is een alleenstaande moeder die woont in een lusteloos dorpje. Ze heeft geen geld en geen relatie. Wat ze wel heeft is een baan die zie niet leuk vindt. Sterker nog, die baan kost haar zoveel energie dat ze op punt staat om voor de tweede keer in vijf jaar tijd met een burn-out thuis te komen zitten. Ze heeft wel een droom. Een idee van haar droomleven. Van het huis waar ze wil wonen, Van de relatie die ze wil hebben. Van het werk dat ze wil doen. De gedachte aan die droom, die maakt haar gelukkig. Maar toen ik haar vroeg hoe ze van deze droom werkelijkheid ging maken en hoe ze weer gelukkig ging worden toen voel ze stil. Eventjes maar want toen kwamen alle reden waarom haar droom niet mogelijk was, nl:

  • ze heeft geen geld
  • ze vind haar baan niet leuk
  • ze heeft geen relaties
  • enz

Toen bleek dat zij ook aan het  ‘Als…. Dan….’ Syndroom leidt. Want, zo zei Chantal, als ik maar wat meer geld had, dan zou ik gelukkiger zijn. Als ik maar een leuke vriend had, dan zou ik gelukkiger zijn. Als ik maar een andere (leukere) baan had, dan zou ik gelukkiger zijn.

En ik snap het, echt waar. Zelf heb ik ook jaren aan het ‘Als… dan… ‘ syndroom geleden. Zelf dacht ik dingen als:

  • Als ik die opleiding heb gedaan, dan kan ik beginnen met mijn eigen bedrijf
  • Als deze drukke periode voorbij is, dan wordt het weer rustiger en heb ik tijd om te gaan genieten
  • Als mijn werkdruk wat minder wordt, dan zal ik mijn baan wel weer leuker gaan vinden

Maar zo werkt het niet! Want toen ik opleiding A had gedaan durfde ik nog steeds niet te beginnen met mijn eigen bedrijf en kwam opleiding B langs die toch ook wel heel handig zou zijn. En na de ene drukke periode kwam weer een andere drukke periode zodat ik nooit tijd had om te genieten. En toen mijn werkdruk eindelijk minder werd, bleek ik mijn baan nog steeds niet leuk vinden. Help! Wat nu?

We zoeken het geluk in omstandigheden (een leuke baan, een leuke man, meer geld enz) en wachten tot die omstandigheden op ons pad komen zodat we gelukkig zullen worden. En ondertussen wachten we af en gebeurt er niets!

Hoe dan wel? Geluk ligt niet buiten je. Je hoeft niet actief achter dingen aan te rennen om gelukkig te zijn. Meer doen maakt je niet gelukkiger. Jij bent verantwoordelijk voor je eigen geluk! En dat geluk dat kun je creëren! Onafhankelijk van wat er in de grote, boze wereld om je heen gebeurd.

Geluk begint met het besef: Je moet eerst gelukkig zijn voordat je het kan worden!

Verlang jij naar meer geluk, plezier en vrijheid in je leven? Je hoeft het niet alleen te doen!

Ga naar www……  en ga met mij in gesprek om te kijken hoe je meer geluk in je leven kunt creëren! 

Anke van Ommen
Hoi, ik ben Anke

Ik help jou herinneren wie het is dat je bent en wat je hier op aarde te doen hebt. En het leven en bedrijf van je dromen te manifesteren. Tijd om aan de slag te gaan!

Gratis

ebook

Manifesteer je droombedrijf!!
De 5 vragen die je jezelf moet stellen om je droombedrijf te manifesteren.

Meld je aan voor je wekelijkse dosis inspiratie!

Ben je er klaar voor om de stap te zetten naar het ondernemerschap? Ik help, motiveer en inspireer jou om magisch te gaan ondernemen.