Kap met dat perfectionisme!

Ok, er moet weer even wat gezegd worden. Ik vind het altijd zo grappig hoe dat werkt. Ik ben nog vol energie van mijn rondje hardlopen eerder vandaag. Heerlijk gewoon om buiten te sporten, helemaal met dit prachtige herfst weer. Maar dat terzijde. En heb net mijn eigen schrijfsessie achter de rug. Waarin ik mijn intenties zet, affirmaties uitschrijf. Maar vanochtend ging het vooral over visie. En heb ik, langer dan normaal, bijna een uur zitten schrijven over mijn visie. Waar ik naar toe wil met mijn bedrijf en leven. Want ja, echt veel onderscheid er tussen is er niet.

 

En terwijl ik een nieuw kopje thee voor mezelf aan het zetten was. Want ik ben een thee leut. Zat ik me af te vragen waar ik deze blog over zou schrijven. Ik wist het even niet. Maar op de trap naar boven, naar mijn werkkamer, schoot de zin al door mijn hoofd:

 

Kap met dat perfectionisme. En voel ik het opeens aan alle kanten borrelen terwijl ik 5 minuten geleden nog geen idee had dat het hier over zou gaan. Maar dat gaat het!

 

Want weet je wat het is? Ik ben nu bijna een jaar (nou ja, op 2,5 maand na, maar wie telt er nou…) full time aan het ondernemen. En daarvoor was ik ook al een flink aantal jaren naast mijn werk aan het ondernemen. Maar toen zat ik er zelf ook nog aardig in vast. Het afgelopen jaar is het me gelukt om mezelf te bevrijden. En nu valt het me dus nog meer op.

Waar ik het over heb? Over perfectionisme! Ik zie zoveel mensen om me heen helemaal vast zitten in perfectionisme. In het perfect willen doen. Niet alleen goed. Nee perfect!

Ook ondernemers. Misschien wel vooral ondernemers. En dan vooral de startende ondernemers. Ik denk dat daar te grootste valkuil zit. En ja, in de kuil heb ik zelf ook gezeten. Dus ik weet hoe het is.

De valkuil van alles perfect willen doen. Van alles perfect willen hebben. Klaar. Af. Tot op de punten en komma’s toe.

De perfecte website. Helemaal gelikt. Aan alle kanten. De perfect foto’s. De perfecte kleuren. Op je site. Of waar dan ook Het perfecte plan. Het perfecte visitekaartje. De perfecte online training. En ga zo maar door.

Maar is het belangrijk? Doet het er toe? Nou, leuk is het zeker. Een mooie website. Prachtige foto’s. Een geweldig plan. Een gelikt visitekaartje. Een strakke online training. Hartstikke leuk.

 

Alleen wat zie ik om me heen? Bij al die startende of wannabe ondernemers die vast zitten in het moet perfect. Het moet goed. Het met klaar. Dat ze vast blijven zitten in het perfectionisme. Constant bezig zijn met verbeteren. Dingen klaar maken. Af maken. En dus niet doen! Niet ondernemen! Zichzelf niet laten zien! Gewoon niet doen.

 

Ja, ze doen van alles maar er gebeurt weinig. In ieder geval worden er geen mensen geholpen. Help je geen mensen met wat het is dat je te bieden hebt omdat je blijft hangen in details. Dingen die er niet werkelijk toe doen. Je het is leuk als je het allemaal perfect hebt staan maar het doet er niet werkelijk toe!

Die website? Die heb ik uitbesteed. Ik heb gezegd deze sfeer vind ik leuk. Zo wil ik ongeveer de indeling. En maak er maar wat leuks van. En dat deed ze!

Die foto’s? Heb ik inderdaad bij een professionele fotograaf laten maken. Die ik op Facebook tegen kwam. En dacht. He! Jouw foto’s vind ik leuk!

Maar als ik eerlijk ben? Maak ik nu vooral selfies omdat ik dat echter vind. Authentieker. En had ik die foto’s dus eigenlijk niet eens nodig gehad.

Die perfecte kleuren? Wist je dat daar onderzoek naar is gedaan? Naar wat de juiste kleuren zijn? Voor knoppen e.d. op je website? Ja, het moet goed opvallen. Maar om nou lelijke oranje buttons op je site te zetten omdat onderzoek aantoont dat mensen daar sneller op klikken? Ik dacht het niet! Ik heb gewoon de kleuren die ik mooi vind!

Een plan? Heb ik niet! Doe ik niet aan. Ja, ik heb een idee. Waar ik naar toe wil. Maar een ondernemers plan? Jak. Wie wil dat nou schrijven? En het pakt toch altijd anders uit! Dus beter maar gewoon beginnen en gaan met die banaan. En onderweg wat bijsturen. Scheelt je zeeën van tijd en is ook nog eens leuker!

Visitekaartjes? Nop. Doe ik niet aan. Belanden toch alleen maar in de prullenbak.

En de perfecte online training? Nou, dat is nog wel even een dingetje. Want ik heb ook lang gedacht dat een online training perfect moest. Zo had ik het ook geleerd. Zoveel pdf’s, zoveel video’s, in die en die volgorde. En dat het af moest zijn. In kannen en kruiken. Voordat je van start gaat. Voordat je met je online training de boer op gaat.

Alleen wat is het gevaar? Dat het nooit klaar is en dus ook nooit gaat beginnen! Dat zie ik zoveel om mee heen. Ondernemers, of laat ik zeggen wannabe ondernemers, die nog druk bezig zijn met punten en komma’s. Dit nog even perfect maken. Deze video nog even mooi bewerken. Dat soort dingen.

En ja, ik heb het ook gedacht. Dat ik dit moest doen. Dat het zo hoorde. Maar daarna dacht: maar dat wil ik helemaal niet! Ik wil creëren. Iets maken. Mijn boodschap overbrengen. Ik wil geen video’s bewerken. Geen online platforms bouwen. Geen dagen op internet zitten om mooie foto’s te maken. En ik had ook geen zin om het uit te besteden. En ook geen geld trouwens. Toen in ieder geval nog niet.

 

Totdat ik me bedacht: maar waarom? Waarom moet het zo? Wie zegt dat? Wie heeft deze regels bedacht? En ik dacht, stik er maar in. Ik maak mijn eigen regels. Ik doe het gewoon op mijn manier.

 

En nu doe ik het op mijn manier. En begin ik gewoon. Zonder dat ik iets heb. Slinger ik mijn idee het internet op. En als mensen het leuk vinden dan maak ik het. Gewoon onderweg. En ja, dat is soms een beetje hectisch. Want dan kan het zijn dat je er achter komt dat je in 1 week 3 trainingen moet maken. Oeps. Maar ach, ik houd wel van een beetje druk. Werk ik eigenlijk wel goed onder. En van een beetje leven in de brouwerij. Het is in ieder geval nooit saai!

En het resultaat? Dat ik het afgelopen jaar al behoorlijk wat gecreëerd heb! Dat ik doe waar ik van houd! Dat ik mensen help! En daar gaat het uiteindelijk om!

Dus, het moraal van mijn verhaal?

 

Kap met je perfectionisme! Stop met het idee dat alles perfect moet zijn. Klaar moet zijn. Voordat je mag gaan doen. Want dan doe je uiteindelijk niets. Of veel minder. En begin gewoon! Met doen. Wat het is dat je wilt. Wat je echt wil!

 

Begin gewoon met leven!

 

-XX-
Anke, De Kunst van Gelukkig zijn

 

Ps: Denk jij nu, shit Anke. Dit ben ik. Ik ben die wannabe die zo graag voor haar zelf wil beginnen maar de boel gewoon maar niet van de grond krijgt. Ik ben degene die blijft hangen in perfectionisme. In plannen maken. Ik ben degene die dagen en dagen achter de computer zit om een training te maken maar er maar niet aan toe komt om hem te verkopen. Want ja, hoe doe je dat eigenlijk?

Of durf je er nog niet eens aan te beginnen? Blijft het alleen nog maar bij dromen? Hoe jij ooit, eens, op een dag, ook voor jezelf gaat beginnen. Gaat doen wat je echt wilt. Je dromen waar maken. Maar het gewoon nog niet durft? Maar het wel zo graag wilt?

En zoek je naar hulp? Zoek je naar iemand die je bij de hand pakt en je laat zien hoe je succesvol een eigen bedrijf kan beginnen? Op jouw manier! Je eigen manier! Zonder andermans regels te volgen. Maar gewoon door te doen wat bij jouw past?

En je tegelijkertijd een schop onder de kont geeft en zorgt dat je gaat doen? Actie neemt! Uit het perfectionisme stapt en gaat doen?!

 

Neem dan nu contact met me op en we hebben het er over! 

 

Anke van Ommen
Hoi, ik ben Anke

Ik help jou herinneren wie het is dat je bent en wat je hier op aarde te doen hebt. En het leven en bedrijf van je dromen te manifesteren. Tijd om aan de slag te gaan!

Gratis

ebook

Manifesteer je droombedrijf!!
De 5 vragen die je jezelf moet stellen om je droombedrijf te manifesteren.

Meld je aan voor je wekelijkse dosis inspiratie!

Ben je er klaar voor om de stap te zetten naar het ondernemerschap? Ik help, motiveer en inspireer jou om magisch te gaan ondernemen.