Angst of liefde?

Angst of liefde?

Angst of liefde?

Angst of liefde? That’s the question. Kies je vanuit angst of vanuit liefde? Sterker nog: leef je vanuit angst of leef je vanuit liefde?

Het onderscheid is niet altijd even makkelijk te maken. Ik heb vaak genoeg dingen gedaan waarvan ik op het moment dacht dat het keuzes vanuit liefde waren. Maar, als ik er nu op terug kijk, toch echt keuzes vanuit angst waren. Angst om niet goed genoeg te zijn. Angst dat mensen terug gesteld in me zouden zijn. Angst dat mensen me zouden afwijzen. En dan deed ik dus dingen om mensen te vriend te houden. Om aardig gevonden te worden. Of ik deed dingen niet om maar aardig gevonden te worden. Dan zei ik niet wat ik werkelijk dacht. Dat zei ik niet wat ik ergens werkelijk van vond.

En op dat moment dacht ik dat ik dat vanuit liefde deed.

Maar ik verwarde liefde voor de ander met liefde voor mezelf. Ik deed het uit liefde voor de ander. Omdat ik dacht dat die ander het zo wilde.

Maar is dat echt zo? Wil die ander echt dat je iets doet waar je zelf niet voor 10% achter staat omdat je hem of haar niet wil teleurstellen? Waarschijnlijk niet.

Maar uiteindelijk gaat het daar niet om. De vraag is natuurlijk leef jij, in je basis, vanuit liefde of angst?

Ik doe mijn best om zoveel mogelijk vanuit liefde de leven. En dat is best nog wel lastig. Ik betrap me er vaak genoeg op dat, als ik een mailtje naar iemand stuur ik het zo aardig mogelijk probeer te verwoorden. Of als mensen me vragen om iets te doen dat ik toch weer geneigd ben om ja te zeggen, terwijl ik er helemaal geen zin in heb. Laat staan dat ik er tijd voor heb.

En dat is toch echt leven vanuit angst.

Terwijl leven vanuit liefde zoveel fijner is. Zoveel makkelijker. Maar toch ook wel een beetje spannend. Want ja, leven vanuit liefde betekend ook dat je jezelf prioriteit geeft. Tijd neemt voor jezelf. Voor de dingen die jij belangrijk vind. En als dat betekend nee zeggen tegen dingen die jij niet of minder belangrijk vindt, dan is dat zo. En ja, dan heb je kans dat mensen daar door teleurgesteld zullen raken. Of het niet leuk vinden. En dat is nooit prettig natuurlijk.

En toch zit er niets anders op. Als jij werkelijk wilt gaan doen wat jij hier op aarde te doen hebt. Een zinvol leven wilt gaan leven. Dan zal je, zoals dat zo mooi heet, je grenzen aan moeten geven. Wat een nette uitdrukking is voor:

gewoon af en toe nee zeggen!

Nee zeggen tegen alles wat er om je heen gebeurt. Iedereen die wat van je wilt. Altijd? Nee, natuurlijk niet. Laat het allemaal terug komen naar angst of liefde. Doe je het vanuit liefde of doe je het vanuit angst? Doe je het omdat je iemand graag wilt helpen? Het leuk vind om te doen? Liefde! En dus doen.

Maar doe je het omdat je een ander niet wil teleurstellen. Bang bent dat ze boos op je zullen worden? Angst! Dus niet doen!

En dat kan je ver doortrekken. Ook naar je to do lijst! Kijk eens naar je to do lijst (als je die niet op papier hebt staan dan vast wel in je hoofd J). Wat staat er op die to do lijst? De grote dingen en de kleine dingen. Wat moet je allemaal nog doen van jezelf?

En kijk eens naar wat je allemaal nog wilt doen in je leven? Een boek schrijven. Een grote reis maken. Motor leren rijden. Je levens to do lijst zeg maar.

En vraag jezelf dan af, bij elk punt op je lijst, is het angst of is het liefde! Wil ik dit vanuit angst? Omdat ik denk dat ik dit moet doen. Omdat iedereen het doet? Of wil ik het vanuit liefde? Wordt ik er blij van. Ook al vind je het misschien een beetje spannend. Maar voel je tot in je tenen, ja dit wil ik doen! Liefde!

En dan?

Dan zet je een dikke streep door alles op je to do lijst wat op angst is gebaseerd.

Zo, dat ruimt lekker op!

Fijne dag!

-XX-

Anke

Ps: Ik heb iets nieuws! Een nieuw gratis ebook! Mijn Creëer het leven dat je wilt – succesformule! Of te wel: mijn formule voor succes! Wil jij weten wat het is dat je moet doen om het leven te creëren datje wilt? Om weer zelf achter het stuur van je leven te gaan zitten en bewust je eigen leider te worden? Je ontdekt het in mijn nieuwste ebook: Creëer het leven dat je wilt – succesformule!

Pss: Ben je al ingestapt in De Kunst van Gelukkig Zijn facebook groep! Het is dankbare donderdag vandaag! Kom er ook bij en deel met ons waar jij dankbaar voor bent! Kom er bij!

Anke van Ommen
Hoi, ik ben Anke

Ik help jou herinneren wie het is dat je bent en wat je hier op aarde te doen hebt. En het leven en bedrijf van je dromen te manifesteren. Tijd om aan de slag te gaan!

Gratis

ebook

Manifesteer je droombedrijf!!
De 5 vragen die je jezelf moet stellen om je droombedrijf te manifesteren.

Meld je aan voor je wekelijkse dosis inspiratie!

Ben je er klaar voor om de stap te zetten naar het ondernemerschap? Ik help, motiveer en inspireer jou om magisch te gaan ondernemen.